Kilpailuvoitto – historian ja tulevaisuuden museo!

Toimistomme on voittanut Turun kaupungin järjestämän kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun, Historian ja tulevaisuuden museon. Kilpailussa etsittiin ratkaisuja uudeksi museorakennukseksi Turun Linnanniemen alueelle. Kilpailussa arvioitiin huikeat yli 400 ehdotusta.

”On aivan upeaa voittaa kansainvälinen museokilpailu kotikaupungissani Turussa. Kilpailun taso oli äärimmäisen korkea. Squāma tuo Linnanniemen alueelle uuden ja vetovoimaisen vierailukohteen, joka elävöittää koko kaupunkia. Arkkitehtuurin avulla voimme luoda vierailijoille ja kaupunkilaisille merkityksellisiä ajanvietto- ja kohtaamispaikkoja, joissa historia ja tulevaisuus kohtaavat. On hienoa, että uusi Historian ja tulevaisuuden museo saadaan Turun 800-vuotis juhlallisuuksiin. Tässä ajassa on tärkeää vaalia historiaamme ja samalla katsoa entistä luottavimmin mielin kohti tulevaisuutta. Näistä ajatuksista Squāmankin suunnittelu lähti liikkeelle.” Pekka Mäki, arkkitehti SAFA

Kilpailutyössämme museon eri toiminnot on jaettu seitsemään samanmuotoiseen, eripituiseen ja harjakattoiseen rakennusosaan. Massat on vuorattu suomumaisella ulkokuorella, josta juontuu myös työn nimi Squāma, suomu. Sataman entisistä varasto- ja venevajarakennuksista johdettu muotokieli tuo taitavasti alueen historian osaksi modernia arkkitehtuuria.

Museon sisäänkäynti on sijoitettu Turun linnan puolelle Satamakadun päätteeksi. Museoon saavutaan aukion ja lasipäätyisen pääsisäänkäynnin kautta, jonka läpi avautuu näkymä suoraan merelle. Eri osien päätyjen asemointi muodostaa suojaisia kulmauksia vierailijoiden ja kaupunkilaisten oleskelua varten. Museon toiminnot, kuten näyttelytilat, yleiset tilat, auditorio ja kahvila-ravintola, ovat sijoiteltu saman pitkän sisäkadun varrelle.

Historian ja tulevaisuuden museon on tarkoitus valmistua Turun 800-vuotisjuhlien kunniaksi 2029. Yleisölle museo avautuu seuraavan vuoden lopulla.